Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων

Πήγαινε κάτω

Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων

Δημοσίευση  mermaid Την / Το Παρ Ιαν 09, 2009 3:16 pm

να μια ωραία πρωτοβουλία επιτέλους...είχα διαβάσει γι αυτήν στην Αθενς Βόις πριν καιρό και ελπίζω αυτήν την Κυριακή να καταφέρω να περάσω να αφήσω ότι μπορώ στο χαριστικό παζάρι

Παρόλο που οι μέρες είναι ζόρικες ( ή ... ακριβώς γι΄αυτό) μια παρέα κατοίκων των Εξαρχείων και όχι μόνον, αποφάσισε να αντιδράσει οργανώνοντας μια συνάντηση-γιορτή στο δρόμο.... για να διώξουμε τον τρόμο. Η παρουσία και συμμετοχή όλων μας θα είναι πολύτιμη, κάθε είδους συνεισφορά σε μουσική, ποτά ή φαγητά, επίσης.
''Ούτε με τον τρόμο, ούτε με την καταστολή ούτε παιχνιδάκι στα χέρια των media και του κράτους. Δεν εκχωρούμε την εξέγερση σε κανέναν. Δεν εκχωρούμε τα Εξάρχεια σε κανέναν. Δεν αφήνουμε να μας γυρίσουν πίσω στον καναπέ. Όλα όσα κερδίσαμε, τα στεγανά που σπάσαμε, τα σύνορα που καταργήσαμε μεταξύ μας τώρα είναι η ώρα να τα διαφυλάξουμε και να τα προστατεύσουμε. Την Κυριακή το μεσημέρι κατεβαίνουμε στην πλατεία με φαγητό, με μουσική, με παζάρι όπου χαρίζουμε στους γείτονες και τους φίλους μας ό,τι θέλουμε, με τις ιδέες μας πριν από όλα, με ό,τι πιο φωτεινό και δημιουργικό έχει και μπορεί ο καθένας. Εμείς, εδώ και τώρα!''
http://exarchia.pblogs.gr/eidhseis.html

_________________
You and I will magnify
Oh, the magnificent


avatar
mermaid

Αριθμός μηνυμάτων : 496
Ημερομηνία εγγραφής : 15/12/2008
Τόπος : Καρπάθιο Πέλαγος Εν Ηρεμία

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων

Δημοσίευση  mermaid Την / Το Παρ Ιαν 09, 2009 3:18 pm


_________________
You and I will magnify
Oh, the magnificent


avatar
mermaid

Αριθμός μηνυμάτων : 496
Ημερομηνία εγγραφής : 15/12/2008
Τόπος : Καρπάθιο Πέλαγος Εν Ηρεμία

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων

Δημοσίευση  sinnerman Την / Το Κυρ Μαρ 15, 2009 12:11 pm

Αγαπάς το πράσινο; Απόδειξέ το!

Η οικολογική ευαισθησία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), που εκπροσωπεί δεκάδες χιλιάδες μηχανικούς, δοκιμάζεται στα Εξάρχεια. Και δοκιμάζεται επί της ουσίας και όχι σε θεωρητικό επίπεδο.

Το οικόπεδο στη συμβολή των οδών Χαρ. Τρικούπη, Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής, που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα ως πάρκινγκ και με πρωτοβουλία των κατοίκων μετατρέπεται σε πάρκο, ανήκει στο ΤΕΕ.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Εξαρχείων, κρίνοντας ότι θα βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής στην περιοχή, με προσωπικό κόπο και χρήματα, έσπασε με κομπρεσέρ τα τσιμέντα, φυτεύοντας μέχρι στιγμής πάνω από 50 δένδρα, λεμονιές, πορτοκαλιές, ελιές. Και έπεται συνέχεια.

Παιδική χαρά

Απόδειξη του πόσο οι Αθηναίοι «διψάνε» για πράσινο είναι ότι ορισμένοι έρχονται αγκαλιά με ένα δένδρο. Εντύπωση επίσης προκαλεί ότι πάνω από πέντε αρχιτέκτονες και ισάριθμοι γεωπόνοι δουλεύουν αφιλοκερδώς για να διαμορφωθεί το πάρκο σωστά.

Πρόθεση όλων είναι μελλοντικά να γίνει μια παιδική χαρά και ένα μικρό καφενείο, ενώ θα τοποθετήσουν μέχρι και κάδους κομποστοποίησης για βιολογικό λίπασμα. Ολα και όλοι λειτουργούν μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις, που γίνονται κάθε δύο ημέρες.

- Στο συγκεκριμένο χώρο η δυνατότητα δημιουργίας ενός δημοσίου χώρου πρασίνου υπήρχε εδώ και 19 χρόνια. Το οικόπεδο των 1.500 τετρ. μέτρων είχε προσφερθεί από το ΤΕΕ το 1990 στο Δήμο Αθηναίων για να το κάνει πλατεία, ζητώντας να αποζημιωθεί με τίτλο μεταφοράς συντελεστή δόμησης σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του στο Μαρούσι.

- Το τότε δημοτικό συμβούλιο (επί δημαρχίας Εβερτ) στις 7/11/90 αποφάσισε ομόφωνα την αποδοχή της πρότασης του ΤΕΕ, τονίζοντας ότι η προτεινόμενη μετατροπή κρίνεται απαραίτητη επειδή το οικόπεδο είναι κατάλληλο για πλατεία σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή. Μάλιστα είχε προταθεί να ονομασθεί «πλατεία Νίκου Κιτσίκη» προς τιμήν του ιδρυτή του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Εκτοτε ουδείς ασχολήθηκε.

- Ετσι, όταν πρόσφατα έληξε η μίσθωση του πάρκινγκ, το ΤΕΕ ενδιαφέρθηκε εκ νέου για το οικόπεδό του. Σε ερώτημά του προς την Υπηρεσία Σχεδίου Πόλεως - Τμήμα Πολεοδομικών Μελετών σχετικά με το ισχύον πολεοδομικό καθεστώς, πήρε την απάντηση ότι «ο χώρος είναι οικοδομήσιμος με παρόδια στοά τρία μέτρα».

Στο παλιό πάρκινγκ της Χαρ. Τρικούπη κάτοικοι των Εξαρχείων έχουν κάνει κατάληψη, φυτεύουν δέντρα, οργανώνουν χάπενινγκ.
Οι κάτοικοι θεωρούν ότι η συγκεκριμένη απάντηση αποτελεί απόδειξη πως ο δήμος έχει σημαντική ευθύνη για τον σημερινό κίνδυνο οικοδόμησης του οικοπέδου.

* Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θ. Μπεχράκη ο οποίος μας ενημέρωσε ότι έχει στα χέρια του το αίτημα των κατοίκων και ότι το θέμα συζητήθηκε ανεπίσημα στο δημοτικό συμβούλιο:

«Βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με το Τεχνικό Επιμελητήριο. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους κατοίκους ότι και οι δύο φορείς αναγνωρίζουμε και κατανοούμε την ανάγκη τους για πράσινο. Χρειάζονται, όμως, συνετές κινήσεις και συνεργασία για να βρεθεί η καλύτερη λύση».

* Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος μας είπε ότι επισκέφθηκε το οικόπεδο μετά την κατάληψη, συζήτησε με τον κόσμο, χαρακτήρισε συγκινητική την προσπάθεια που γίνεται, πλην όμως ο χώρος ανήκει σε 110.000 μηχανικούς του ΤΕΕ, του οποίου οι πόροι προέρχονται μόνο από τις εισφορές των μελών του.

«Περιμένουμε προτάσεις»

«Είχαμε αποφασίσει να κτίσουμε εκεί τα γραφεία μας, που λόγω του είδους της δουλειάς μας και των πολλών μελών που διαθέτουμε, πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, άλλωστε και εμείς το περιβάλλον υπηρετούμε. Εχουμε όλη την καλή διάθεση να συνεργαστούμε με τον δήμο για να βρεθεί λύση, που θα ικανοποιεί και τις δύο κατευθύνσεις».

Η συνέχεια της ιστορίας θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σε λίγο αφίσες με το «Παίρνουμε τη γειτονιά στα χέρια μας» θα πλημμυρίσουν το κέντρο της Αθήνας. Ο χώρος «φρουρείται» από ομάδα κατοίκων όλο το εικοσιτετράωρο, λειτουργεί ήδη σαν πάρκο με πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα.

* Οι Εξαρχιώτες γνωρίζουν πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος μπροστά τους, αλλά είναι αποφασισμένοι, όπως μας λένε, να επιμείνουν μέχρι να κερδίσουν:

«Πράξαμε το αυτονόητο, μετατρέψαμε ένα πάρκινγκ σε πάρκο. Οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια αλλάζουν κάθε τετραετία, εμείς όμως ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σε μια τσιμεντούπολη, που δεν γνωρίζουμε γιατί όλοι τη θέλουν υποβαθμισμένη. Ολα αυτά τα χρόνια αδράνησαν, φοβούνται τελικά να φυτέψουν δένδρα στα Εξάρχεια; Δεν ζητάμε από το ΤΕΕ να απεμπολήσει την προσωπική του περιουσία! Από τον δήμαρχο ζητάμε να βρει λύση. Δεν είναι καιρός να κάνει κάτι για "την πόλη του";».

εαν δεν νοιαστείς εσύ για την ποιότητα της ζωής σου ποιος θα νοιαστεί?
χαιρομαι που οι κάτοικοι διάφορων περιοχών είναι δραστήριοι και παραμένουν αλώβητοι απο το καθημερινο αλαλουμ.
Σήμερα έχει διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα (κυρίως για παιδιά) έχει και όμορφη ημέρα οπότε μια βόλτα απο εκεί είναι μια καλη ιδεαΈχει επεξεργασθεί από τον/την sinnerman στις Κυρ Μαρ 15, 2009 12:13 pm, 1 φορά (Λόγος της επεξεργασίας : γιατι έτσι μας αρέσει!)

_________________
When you want more than you have
you think you need
and when you think more than you want
your thoughts begin to bleed

avatar
sinnerman

Αριθμός μηνυμάτων : 669
Ημερομηνία εγγραφής : 15/12/2008
Ηλικία : 59

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης